Operacija sive mrene

V očesu imamo lečo, ki nam omogoča, da izostrimo sliko na različne razdalje in tako na blizu kot na daleč  vidimo predmete različnih velikosti - od največjih do najmanjših.

Normalno staranje očesne leče vključuje tudi to, da leča s časom rumeni, postaja vse manj prozorna in da se ostrina vida temu primerno slabša. Tudi sposobnost ostrenja slike na blizu se z leti zmanjšuje, saj je leča vedno bolj trda in toga. Zato ljudje, ki so v mladosti dobro videli na vse razdalje, okrog 45  leta starosti nenadoma potrebujejo očala za branje.

Siva mrena ali katarakta je po definiciji očesna leča, ki ni popolnoma čista in prozorna, ampak je skaljena. Do neke mere so omenjene spremembe del normalnega staranja očesne leče in jih najdemo pri vseh ljudeh - od mladih do starih. Seveda so te spremembe izrazitejše pri starejši populaciji, vendar večinoma ne motijo ostrine vida. Včasih se že  otroci rodijo z motno očesno lečo in v tem primeru je potrebno sivo mreno operirati čim prej oziroma  že nekaj tednov po rojstvu. K sreči je prirojena siva mrena zelo redka. Ker pod definicijo sive mrene spadajo kakršnekoli skalitve v leči, te spremembe pri večini ljudi ne motijo vida,   se pa leča stara vse življenje in pri vseh, zato ni vprašanje ali imamo sivo mreno ali ne  ampak ali je zaradi nje ostrina vida slabša in ali smo s to ostrino vida zadovoljni. Sivo mreno se operira takrat, ko postane tako moteča, da ne moremo več dobro opravljati vsakodnevnih opravil in nas začne motiti. Takrat je smiselno našo lečo zamenjati z umetno lečo.

 

Naši zdravniki specialisti