TEP kolka

Informacije za paciente ENDOPROTEZA KOLKA 

OPIS OPERACIJE

Operacija se izvaja v splošni ali regionalni anesteziji. O vrsti-le te se boste dogovorili z anesteziologom.
Med operacijo ležite na hrbtu. Pri večini pacientov na kolk pristopimo z minimalno invazivnim sprednjim (anteriornim) pristopom. Pri tem je kožni rez manjši, predvsem pa je pomembno, da pri kirurškem pristopu ne prekinemo nobene mišice, ampak uvajamo inštrumente med njimi in jih le razmikamo. Zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno. Prednosti minimalno invazivne operacije so manjša izguba krvi med operacijo, manjše pooperativne bolečine, manjša poškodba mišic, manjša možnost izpaha kolka, bolj kozmetska brazgotina, hitrejše okrevanje po operaciji, krajša ležalna doba v bolnišnici.
Za klasičen kirurški pristop se odločimo le pri najbolj zahtevnih primarnih operacijah in pri večini revizijskih operacij.
Med operacijo vam bomo odstranili poškodovani hrustanec in kost, nato pa vstavili nov sklep, ki zagotovi funkcijo kolka. Že pred operacijo bomo za vas izbrali najprimernejši tip endoproteze. Pri starejših vstavimo včasih cementno endoprotezo, pri kateri je umetni sklep v kosti pritrjen s kostnim cementom. Večinoma (še posebej pri mlajših, bolj aktivnih) se odločimo za vstavitev brezcementne endoproteze, ki se v nekaj mesecih vraste v kost. Vsi implantati so nemagnetni in omogočajo morebitne kasnejše MRI preiskave.
Med operacijo bomo opravili rentgensko slikanje vašega novega kolka.
Operacija traja običajno 40 do 120 minut.
Po končani operaciji vas bodo, ko boste stabilni in zbujeni, premestili na oddelek.
Želimo vam čim boljše in čim hitrejše okrevanje po operaciji!

CILJI OPERACIJE

Cilj operacije je nadomestitev prizadetega dele obolelega kolka z endoprotezo.

TVEGANJA, POVEZANA S PREDLAGANO OPERACIJO

Med posegom lahko pride do okvare živcev, posledica tega je omrtvičenost kože in zmanjšana moč ustreznih mišic.
Dolžine nog z operacijo ni mogoče vedno povsem izenačiti. Za izravnavo dolžine uporabljamo kasneje ortopedske čevlje ali povišice.
Izpah umetnega kolka - ob neprimernem gibu ali padcu lahko pride do izpaha. Temu se izognemo s previdnostjo pri gibanju v prvih mesecih po operaciji, najvišje tveganje je v prvih šestih tednih. Če kljub upoštevanju navodil pride do izpaha, morate takoj v najbližjo kirurško ustanovo, tam bodo izpah v splošni anesteziji naravnali, izjemoma je za tem potrebna imobilizacija v mavčevih hlačah.
Venska tromboza – pri vseh operacijah, še posebej pa pri operacijah kolka in kolena, lahko pride do nastanka krvnih strdkov v venah nog. To preprečujemo z zgodnjo mobilizacijo in zdravili, ki jih boste dobivali 35 dni po operaciji.

Opozorilni znaki globoke venske tromboze so:
    • bolečina v mečih,
    • občutljivost in rdečina v predelu nad ali pod kolenom,
    • oteklina v mečih, gležnju in stopalu.

Opozorilni znaki pljučne embolije (krvni strdek v pljučih) so:
    • težko dihanje,
    • bolečina v prsnem košu,
    • vztrajna bolečina v prsih s spremljajočim kašljem. 

V primeru pojavov zgornjih znakov o tem takoj obvestite svojega lečečega zdravnika oz. obiščite dežurnega zdravnika.
Okužba umetnega kolka – najpogostejši vzrok okužbe po vstavitvi umetnega kolka so bakterije, ki vstopijo v krvni obtok med posegom na zobovju, ob okužbi sečil ali kožnih okužbah. Te bakterije se naselijo ob endoprotezi in povzročijo izbruh okužbe v predelu kolka. Do okužbe endoproteze lahko pride že zgodaj po posegu (največkrat iz okužene rane) ali kadarkoli kasneje v življenju. Dokler imate umetni kolk, vedno obstaja nevarnost okužbe endoproteze po krvi (hematogeno).
Po vstavitvi endoproteze kolka morate vedno imeti antibiotično zaščito pred posegom na zobovju ali v primeru drugega invazivnega kirurškega posega.
Okužbo se lahko čim bolj prepreči, tako da pred operacijo odstranite vsa vnetna žarišča – o tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.

Opozorilni znaki okužbe endoproteze so:
    • povišana telesna temperatura, mrzlica,
    • rdečina, slabšanje bolečine, toplota v predelu kolka,
    • kasnejši izcedek iz rane.

Okužbo je potrebno čim prej ugotoviti in zdraviti. Okužbe umetnega kolka nikoli ne zdravimo samo z antibiotikom, vedno je potrebno tudi kirurško zdravljenje. Antibiotik zaradi okužbe umetnega kolka vam lahko predpiše le ortoped, vedno pa je ob sumu na okužbo nujen pregled pri ortopedu in ustrezni diagnostični in terapevtski postopki.
Padci – v prvih tednih po operaciji lahko padec povzroči poškodbo, zaradi katere bo potrebna nova operacija, lahko pa povzroči tudi omajanje endoproteze. Tudi sicer svetujemo previdnost pred padci, ki lahko povzročijo zlom kosti ob protezi – periprotetični zlom, ki večinoma zahtevajo ponovni operativni poseg (revizijsko operacijo z osteosintezo zloma in menjavo komponent endoproteze).
Omajanje endoproteze – zaradi izboljšanih materialov umetnih kolkov ter dobre fiksacije je 20 letno preživetje endoproteze kolka okoli 90%, vseeno pa lahko v redkih primerih pride do predčasnega aseptičnega omajanja (tudi po nekaj letih). K hitrejšemu omajanju komponent endoproteze lahko pripomorejo aktivnosti, pri katerih pride do nabijanja ob trdo podlago, pogosto dvigovanje in nošenje težjih bremen, višja telesna teža ipd.
Še redkeje nastopi srčna ali možganska kap. Spremljajoče kronične bolezni povečajo verjetnost zapletov, s pojavom zapletov se okrevanje po posegu podaljša.

POSLEDICE OPUSTITVE PREDLAGANE ZDRAVSTVENE OSKRBE

Lahko se sprijaznite z občasnimi bolečinami in omejeno gibljivostjo, ki se bojo postopno stopnjevale. Za blažitev uporabljajte analgetike/antirevmatike. Občasno uporabljajte metode vodene medicinske protibolečinske terapije.

OKREVANJE PO OPERACIJI

Praviloma boste odpuščeni med 1. in 3. dnem po operaciji. Ob odpustu mora biti ustrezno splošno počutje, morate biti sposobni hoditi s pomočjo bergel, za obvladovanje bolečine morajo zadoščati zdravila v obliki tablet, znati morate izvajati vse predvidene fizioterapevtske vaje in postoperatvina rana mora biti suha.

Ob odpustu boste prejeli Odpustno pismo in eRecept za vsa novo uvedena zdravila, ki jih s kartico zavarovanja dvignete v vsaki lekarni. V Odpustnem pismu bodo vsa navodila glede prevezov, kontrolni pregled pri operaterju bo predvidoma v roku 14. dni po operaciji. Navedene bodo telefonske številke na katere se lahko obrnete v primeru težav povezanih s samo operacijo.

V primeru dodatnih vprašanj pokličite Kirurški sanatorij Rožna dolina d.o.o. na telefonsko številko 01 477 94 00 ali v nujnih primerih operaterja na telefonsko številko, ki je navedena v Odpustnem pismu.

 

 

Naši zdravniki specialisti