Rektoskopija in kolonoskopija

Rektoskopijo in kolonoskopijo izvajamo v okviru proktološke ambulante. V proktološko ambulanto prihajajo pacienti zaradi težav z zadnjim delom črevesa. Pri pregledu je običajno narejena tudi proktoskopija, za katero se ni treba posebej pripravljati. Če se bo zdravnik odločil za preiskavo višjega dela črevesa (rektoskopija, kolonoskopija), boste za to predhodno prejeli ustrezna navodila.

Rektoskopija

Pred rektoskopsko preiskavo (endoskopski pregled zadnjega dela širokega črevesa) je potrebno izčistiti zadnji del širokega črevesa; pacient za to predhodno prejme dve Dulcolax svečki. Dan pred preiskavo lahko prehranjevanje poteka normalno, vendar je potrebno zvečer vzeti prvo Dulcolax svečko, ki se vstavi v črevo. Druga Dulcolax svečka se v črevo vstavi na dan preiskave in sicer dve uri pred odhodom od doma. Svečko je potrebno zadržati v danki od 15 do 20 minut. Dan po preiskavi se lahko pacient ponovno normalno prehranjuje.

Kolonoskopija

Na kolonoskopsko preiskavo vas običajno naroči proktolog po pregledu v naši bolnišnici. Z napotnico se lahko prek recepcije Kirurškega sanatorija na kolonoskopijo naročite tudi po telefonu. Opozarjamo, da se je potrebno na preiskavo pripraviti. Vse informacije in navodila, kako se pripraviti na preiskavo, vam bo podala medicinska sestra, ki vas bo poklicala po telefonu.

Za kolonoskopije oziroma endoskopski pregled spodnjega dela prebavnega trakta (preiskavo debelega črevesa) se odločimo pri vsaki nejasni krvavitvi oziroma sledovih krvi v blatu, nepojasnjeni slabokrvnosti, motenemu ritmu odvajanja, nenadni zaprtosti, menjajočih driskah in zaprtju, nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, pretakanju, napenjanju, hujšanju, dedni obremenjenosti z rakom črevesja, itd...

Priprava na preiskavo

Vsaj teden dni pred preiskavo je potrebno opustiti uživanje drobno pečkatega sadja in drugih zrn (grozdje, kivi, fige, grobozrnat kruh...). Deset dni pred preiskavo je potrebno prekiniti z uživanjem zdravil proti strjevanju krvi kot so Aspirin, Tagren, Marivarin ipd. O njihovi opustitvi se pogovorite z osebnim zdravnikom. Vsa ostala zdravila lahko jemljete vse do končnega čiščenja prebavnega trakta, po končanem čiščenju pa nadaljujete z ustaljenim urnikom jemanja zdravil.

Dan pred preiskavo je dovoljeno pitje čaja, vode in čiste juhe. V popoldanskem času je priporočljivo popiti 2 l Donata Mg. Na dan preiskave svetujemo, da popijete 2-3 litre posebej pripravljene čistilne slanice v 2 urah (vsak liter pripravljene slanice popijete v 20 minutah). Čiščenje je uspešno šele takrat, ko odvajate čisto tekočino (lahko rumenkasto obarvano vendar brez primesi delčkov blata). V primeru večjih težav pri pitju slanice, lahko po predhodnem dogovoru nadaljujete s pitjem Donata Mg ali drugih pripravkov.

Izvidi: na dan preiskave s seboj prinesete rezultate laboratorijskih izvidov krvi - PČ/INR in trombocite (največ teden dni star izvid krvi) in izvide predhodnih preiskav.

Naši zdravniki specialisti

kolonoskopije
kolonoskopije
abdominalna kirurgija
abdminalna kirurgija in proktologija